dilluns, 14 de novembre del 2016

31a Fira d'intercanvi de Mieres i

1r Fòrum de moviments socials a la Garrotxa.

(Crònica de Sergi Regales)

Aquest diumenge quan enfilàvem la carretera cap a Mieres, des d'Olot, un intens trànsit semblava que desbordaria la fira: a l'alçada de Can Blanc els cotxes estaven aturats. Què hi passava? Què regalaven a la Fageda d'en Jordà? Quina bogeria era allò? Seguirem, ja més plàcidament cap al nostre destí, i un feble plugim ens rebé a l'arribada a la fira, però sortosament el sol es feu lloc entre els núvols i tot quedà en un ensurt.




Durant el matí els intercanvis van ser, com sempre, l'eix vertebrador de la fira, complementada per les xerrades d'en Manel Juncà, membre de la brigada Eko de la Garrotxa, que ens va fer un esplèndid retrat de tota la situació que es viu als camps de refugiats a Grècia. Tot seguit, en Roger Cáceres, de l'Ecoxarxa Tarragona i de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), ens va introduir en la sobirania econòmica local, tota una declaració d'autogestió per als petits municipis, molt entenedora i amb molt d'humor. I, finalment, Àlex Mañas, regidor de Badalona, ens va explicar quina és la situació i quins són els objectius dels ajuntaments que estan creant la xarxa de municipis per l'economia social i solidària, una altra excel·lent iniciativa.





Va arribar el moment de dinar, una boníssima sopa de pedres que va sadollar tot el ramat de participants a la fira… És esplèndid veure com un poble s'autoorganitza per donar de menjar gratuïtament a tanta gent, tot un exemple.



Més tard, mentre començar a sonar la música i l'escenari començava a escalfar-se, un grup d'irreductibles activistes es va tancar en una sala per iniciar el 1r fòrum de moviments socials de la comarca. Feia temps que diversos col·lectius de la comarca pensaven a fer una trobada per organitzar-se i ajudar-se mutuament. Una quinzena d'activistes va representar el gruix dels moviments, per bé que en va faltar algun —que ja havia excusat la seva absència. El fòrum es va allargar durant tres hores i s'hi va tractar la situació i les necessitats dels col·lectius: la comunicació entre col·lectius, la implicació dels participants, l'estructura orgànica i la gestió assembleària, van ser les qüestions principals que es van detectar per començar a dibuixar respostes. Finalment, es va decidir crear un web que faci visibles totes les activitats i calendaritzi els esdeveniments per no trepitjar-nos i aconseguir una participació més àmplia en totes les accions. Igualment, es va proposar fer una trobada per a principis del 2017.



Un any més la fira d'intercanvi es va cloure amb un repte més assolit, l'intercanvi d'experiències entre col·lectius, perquè a la vida tot és un intercanvi basat en la necessitat de donar i rebre, una lliçó que els habitants d'aquest petit poble garrotxí ja fa 31 anys que ensenyen a tothom.


Les fotos han estat cedides per la seva autora, en aquest enllaç les podeu veure totes: https://www.facebook.com/ajmieres/photos/?tab=album&album_id=1787719671466089



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari. En breu mirarem de publicar-lo.